2000'li yıllara gelindiğinde, çalışanlar yeni yapılarla birlikte çeşitli sorunlarla karşılaşmaya başlamıştır. Özellikle teknolojinin ilerlemesiyle birlikte, çalışanlar işlerini iş yeri dışındaki alanlarda da yönetebilme imkanına sahip olmaya başlamıştır.Bu durum, iş yaşamı ile özel yaşamın iç içe geçmesine yol açmıştır ve bu sebeple iş yaşam dengesinin kontrol edilemediği dolayısıyla bazı problemlerin meydana geldiği bir döngü ortaya çıkmıştır. İş yaşamı dışındaki özel yaşamımızda psikolojik veya fiziksel bazı ihtiyaçlarımızı gideririz. Fakat iş yaşam dengesinin kurulamadığı zamanlarda bu ihtiyaçlar karşılanamaz ve çeşitli sorunlar meydana gelir.
İş yaşam dengesi yalnızca bireyle ilgili bir durum değildir; örgütler için de iş yaşam dengesi konusu oldukça önem taşır. Bu noktada örgütlerin iş yaşam dengesini olumlu yönde etkileyecek politika ve faaliyetleri, yüksek performans ve örgütsel bağlılık gibi unsurlarla geri dönüş yapmaktadır.
İş Yaşam Dengesine Etki Eden Örgütsel Faktörler:
Rol Belirsizliği/ Rol Çatışması
Yönetime Katılım
Aşırı İş Yükü,
Fiziki Mekan,
Çevresel Koşullar,
Çalışma Arkadaşları ile Olan İlişki,
Bu faktörler göz önüne alındığında bireyin iş yaşam dengesini sağlamasının yanında örgütün bu dengeyi sağlamaya yönelik bir örgüt kültürü oluşturması oldukça önemlidir. Bu konuda kendini yetersiz hisseden ve kendini ileriye taşımak isteyen örgütler profesyonel bir destek alarak bu dengeyi sağlayabilirler.
İş Yaşam Dengesini Sağlamak Neden Önemlidir?
Psikolojik Sağlık
İş-yaşam dengesini sağlamak, psikolojik sağlığı olumlu yönde etkileyerek stresi azaltabilir, mutluluğu artırabilir ve genel yaşam tatminini yükseltebilir. Bu durum, bireyin duygusal ve zihinsel iyilik hali üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Psikolojik sağlık ise yaşamın tüm alanlarına etki eder.
Üretkenlik
İş-yaşam dengesini sağlamak, çalışanların daha yüksek üretkenlik göstermelerine yardımcı olabilir. Denge sağlanması, iş performansını artırabilir ve işyerinde daha motive ve odaklanmış bir çalışma ortamı oluşturabilir. Temiz bir zihin ile çalışmak odaklanmayı arttırır.
Aile ve Sosyal İlişkiler
Zaman yönetimi ve denge, aile ve sosyal ilişkileri güçlendirir, kişisel mutluluğu artırır. Aile içerisinde oluşabilecek ihmallerin önüne geçer. Herhangi bir kriz veya problem sürecinde akran desteğini ve aile desteğini sağlar.
Stres Yönetimi
İş-yaşam dengesi stresi azaltır ve işten kaynaklanan baskıları dengelemeye yardımcı olur. Stresin beraberinde gelen belirsizlik, felaketleştirme, rasyonel düşünememe gibi bilişsel çarpıtmaların önüne geçer; stres yönetimi başarılı olur.
İşveren ve Çalışan İlişkileri
İyi iş-yaşam dengesi sağlayan işverenler, çalışan bağlılığını ve memnuniyetini artırır. Örgütsel iletişimdeki problemleri kısmen aza indirebilir.
Yaratıcılık ve İnovasyon
Dengeli bir iş-yaşam düzeni, çalışanların zihinsel tazeliklerini korumalarını sağlar. Dinlenmiş ve stresten uzak bir zihin, yeni fikirlerin ve inovasyonun doğmasını teşvik eder. Ayrıca, farklı deneyimler yaşamak ve dış dünyayla bağlantı kurmak, yaratıcı düşünmeyi besler ve işyerinde yenilikçi çözümlerin ortaya çıkmasını sağlar. Bu da şirketin rekabet avantajını artırabilir.
Comments